Acasa / Retete Dulciuri / Retete – Prajitura cu hrisca

Retete – Prajitura cu hrisca

Reteta de prajitura cu hrisca reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

Timp de preparare: cincizeci de minute.Retete - Prajitura cu hrisca

Ingredientele necesare pentru doisprezece bucati de prajitura cu hrisca sunt urmatoarele:

  • trei oua;
  • 125 grame faina de hrisca;
  • 125 grame zahar brun;
  • 125 grame alune de padure;
  • 125 grame margarina pentru prajituri;
  • un plic praf de copt;
  • sare.

Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de prajitura cu hrisca va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Spalati ouale, lasati-le sa se scurga sau stergeti-le bine cu o hartie absorbanta de bucatarie, spargeti ouale, separati albusurile de galbenusuri. Bateti albusurile bine cu un praf de sare pana cand obtineti o spuma ferma ce nu coboara din vasul in care a fost preparata. Bateti galbenusurile bine pana cand se omogenizeaza, isi maresc volumul si capata o culoare albicioasa. Adaugati zaharul brun si amestecati pana cand obtineti o crema omogena in care nu se mai simt cristalele de zahar, apoi inglobati treptat spuma de albus pregatita anterior, amestecati cu grija de sus in jos pentru a nu distruge in totalitate textura aerata a spumei de albus, textura ce va conferi volum blatului;
  2. Sectionati margarina in cubulete, apoi puneti-o la topit pe baie de aburi, cand s-a topit in totalitate lasati-o sa se raceasca, apoi inglobati-o in crema de ou pregatita asa cum v-am descris anterior, amestecati pana la omogenizare;
  3. Alegeti pentru acest preparat alune de padure curatate, prajite, nesarate si nearomatizate. Dati alunele prin blender pana cand obtineti un praf omogen;
  4. Amestecati faina de hrisca cu praful de alune si praful de copt pana la omogenizare;
  5. Cu ajutorul unei linguri inglobati ingredientele uscate amestecate anterior in crema de ou, zahar si margarina pregatita asa cum v-am descris mai sus. Amestecati cu fermitate pentru a evita formarea de cocoloase pana cand ingredientele uscate sunt complet integrate in compozitie;
  6. Incalziti cuptorul la foc iute de circa 200 de grade Celsius timp de o jumatate de ora;
  7. Pregatiti o tava pe care o ungeti cu unt sau ulei si o tapetati cu faina sau hartie de copt achizitionata din comert. Adaugati compozitia pregatita mai sus, in tava, nivelati compozitia in asa fel incat sa acopere tava in intregime intr-un strat uniform;
  8. Cand cuptorul s-a incins suficient, introduceti tava si coaceti preparatul timp de un sfert de ora la foc iute de circa 190 de grade Celsius, reduceti focul la 160 de grade Celsius si continuati coacerea timp de jumatate de ora. Variatia temperaturii este extrem de importanta, ea ii permite blatului sa creasca si sa se coaca uniform in acelasi timp. Inainte de a opri focul introduceti o scobitoare in centrul blatului, extrageti scobitoarea si inspectati-i suprafata, daca aceasta prezinta urme de aluat, inseamna ca blatul nu este copt si mai trebuie sa stea in cuptor, iar focul trebuie redus la minim pentru a evita arderea aluatului. Opriti focul numai in momentul in care odata extrasa din aluat scobitoarea prezinta o suprafata uscata, fara nici cea mai mica urma de aluat;
  9. Lasati prajitura sa se raceasca in cuptorul stins cu usa deschisa, in acest fel trecerea de la temperatura inalta necesara coacerii, la cea din exterior se face in mod treptat, iar tarta nu are nici un motiv sa se lase sau sa se incruzeasca, asa cum ar face-o in cazul in care o scoateti de indata ce este gata din cuptor;
  10. Cand este gata sectionati blatul in parti egale si serviti-l alaturi de o cana de ceai, de lapte sau o ceasca de cafea in functie de preferinte.

Prajitura cu hrisca reprezinta un desert sanatos, ce se prepara extrem de usor. Va recomandam sa il incercati si va garantam ca gustul sau o sa va cucereasca inca de la prima degustare urmand sa il preparati de fiecare data cand aveti pofta de un desert pregatit in casa, desert care de cele mai multe ori este mult mai gustos si mai sanatos, decat orice alt preparat de acest gen pe care il putem achizitiona cu usurinta din supermarket-uri sau cofetariile clasice.

Va dorim pofta buna!

Despre admin

Administratorul site-ului foodgeek.ro.

Spune-ti parerea

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *