Acasa / Retete Borsuri, Supe & Ciorbe / Reteta bograci, gulas unguresc la ceaun

Reteta bograci, gulas unguresc la ceaun

O reteta originala Dli.ro pentru bograci la ceaun (cunoscut si sub denumirea de gulas unguresc la ceaun) va fi prezentata in randurile ce urmeaza. Inainte de a trece direct la reteta propriu-zisa, trebuie sa va informam ca aceasta reteta este originala, marca dli.ro, dar este bazata pe mai multe retete traditionale din Ardeal, aflate de la prietenii nostri, din aceasta zona. Nu va garantam succesul de reusita al gulasului, dar va garantam ca cel preparat de noi dupa aceasta reteta a avut doar reactii pozitive, in numar de 16. Daca din 16 persoane, au ramas toti impresionati de bograci, restul cuvintelor ar fi de prisos.

DSC_0246-300x198.jpg

Asadar, sa vedem ingredientele  pentru bograci (12-18 portii) :

  • 1 Kg carne de porc pentru gulas
  • 0.5 Kg costita
  • 0.5 Kg ciolan afumat dezosat
  • 1 Kg de ceapa
  • 0.7 Kg de morcovi
  • 2.5 Kg de cartofi
  • 3 ardei, unul rosu, unul galben si unul verde
  • 500 Gr de pasta de rosii
  • 1 bucata de telina
  • Pasta de ardei pentru gulas
  • Condimente pentru gulas sau condimentati dupa bunul plac cu sare, piper si boia
  • Pantrunjel
  • Foi de dafin
  • 7 litri de apa plata

Optional pentru galuste :

  • 2 oua
  • faina, cat este necesar


Pentru a face gulasul aveti nevoie si de un ceaun de 16 litri sau 20 litri, un suport pentru ceaun si lemne pentru focul de sub ceaun. Avand in vedere ca acest bograci a fost o realizare in premiera pentru noi, nici unul dintre noi nu stia cu ce sa incepem, asa ca cel mai curajos dintre noi a luat atitudine si a procedat in felul urmator :

1. Curatati ceapa si morcovii dupa care ii taiati cubulete. Procedati la fel cu ardeiul, il spalati bine si il taiati cubulete. Noi am amestecat ceapa cu ardeiul.

2. Taiati costitele in bucati, taiati carnea de porc in cubulete, si taiati marunt si ciolanul afumat.

3. Daca folositi ceaunul pentru prima data, umpleti ceaunul cu apa pana aproape la maxim si testati pozitia ceaunului si rezistenta lantului sa nu aveti ulterior surprize. Sfat primit de la prietenii nostri din Ardeal, patiti cu astfel de evenimente. Daca totul este ok, faceti un mic foc, pentru ca atunci cand puneti ceaunul sa nu va chinuiti sa il faceti ulterior. Daca faceti bograci pentru prima data, mai avem un sfat pentru voi, fierbeti bine apa in ceaun pentru a elimina grasimea ce protejeaza vasul din fabricatie. Noi am aflat ulterior acest lucru, dar noroc ca unul dintre membrii echipei fiind mai inspirat, a sapunit la maxim ceaunul ce stralucea ulterior ca in reclame de la PUR sau Fairy.

4. Dupa ce ati pus ceaunul pe suport si ati mai pus putin pe foc, puneti uleiul, noi am pus ceapa si ardeiul in va,s dupa care am turnat ulei dupa ochi, sa fie bine unse, ca sa se poata cali.

5.  Dupa ce observati ca ceapa si ardeiul sunt o idee calite, adaugati morcovii si telina, maruntite in prealabil. Lasam sa se caleasca cateva minute pana vedem ca ceapa a prins deja o culoare mai galbuie.

6. Dupa ce s-au calit legumele, adaugam carnea, in mod normal carnea se lasa la marinat, noi am avut un praf pentru gulas pe care l-am folosit sa “marinam” la secunda carnea. Se lasa asa cateva minute bune pentru a cali si carnea care va lasa un pic de “sos”. Veti vedea ca se albeste carnea  putin cate putin la calire.

7. Adaugati apa cat sa fie putin peste continutul din ceaun si lasati sa fiarba bine de tot pana a fiert carnea aproape complet. Puteti rupe cate o bucatica din carne sa vedeti daca este aproape gata.

8. Completati cu apa, noi am turnat tot ce a ramas in flaconul de 7 l dupa folosirea primei cantitati de apa la fierberea carnurilor. Dupa ce a dat in clocot puteti adauga pasta pentru gulas (pasta de ardei ), cel putin noi atunci l-am adaugat.

Lasati sa fiarba totul pana cand carnea este complet fiarta. Acum puteti adauga cartofii. Dupa ce sunt aproape fierti si cartofii, adaugati pasta de tomate. Noi am luat pasta de tomate din comert, concentratia a fost de 24%, nu stiam exact de care trebuie, a fost perfecta pentru bograciul nostru. Acum ar fi momentul sa adaugati si foile de dafin, noi am uitat de ele si le-am pus putin mai tarziu.

9. Chiar inainte de a fi fierti cartofii complet, puneti patrunjelul. Dupa ce au fiert cartofii, sa aveti pregatita pasta pentru galuste. Galustele sunt optionale, noi am ales sa punem galuste, votul fiind clar pentru, din partea echipei. Lasam sa fiarba bine si galustele, si putem spune ca am terminat cu bograciul.

10. Aveti grija cum il puneti in farfurii pentru ca frige si riscati sa va ardeti. Si acum finalul mult asteptat, servirea.

Daca aveti idei de imbunatire sau am gresit noi cu ceva, nu ezitati sa ne lasati mai jos un comentariu si daca va place reteta noastra de bograci (gulasul unguresc), nu ne vom supara daca va ajunge pe la prieteni, dar nu uitati sa mentionati de Dli.ro. Pentru asta va multumim anticipat.

Nu ramane decat sa va dorim pofta buna. 

Despre admin

Administratorul site-ului foodgeek.ro.

19 comentarii

  1. nu te supara ca iti spun dar prima data se pune carnea sa se caleasca si dupa-ia se pene ceapa si restul la calitin rest a fost OK .SA NU FIE CU SUPARARE CA AM ADAUGAT SI EU PAREREA MEA.O ZI BUNA LA TOTI POFTICIOSI.

  2. Nu se supara nimeni, eu nu suport ceapa daca nu e calita inainte in ulei, daca i calit carnea si pui pe urma ceapa se fierbe mai mult decat sa se caleasca, asa ca eu oricum voi ramane la varianta mea, restul pot sa modifice reteta dupa bunul lor plac. Mersi de parere.

  3. sincer nu sunt un as in ceea ce priveste procedura insa eu ori de cate ori am facut cu oameni care fac de multe ori asta, tot timpu puneau prima data ceapa iar mai apoi carnea.

  4. Eu tot timpul asa fac mancarea, intai pun ceapa la calit si apoi carnea, dar fiecare bucatar prepara dupa cum stie el mai bine. Cert este ca a iesit un Bograci de ne-am lins pe bot :) Eu va garantez ca daca faceti cum scrie mai sus nu veti fi dezamagiti, in rest puteti sa va adaptati propria reteta.

  5. buna lume
    Vreau si eu sa va spun cate putin despre bograci.
    In primul rand ca nu se face nici macar optional cu galuste,ala cu galuste e intradevar gulas.
    Iar in al doilea rand,se pune cate feluri de carne ai,poti pune si vita ,si miel,e foarte bun,nu folositi numai porc si afumatura si inca ceva la sfarsit se pune vin alb sec,de altfel se zice ca daca stii sa pui vinul cat trebuie iese si bograciul beton!
    PS….noi cand facem bograci avem un super vizor,o unguroaica langa noi care sa completeze ce nu facem bine,si daca nu punem ce trebuie sa vedeti atunci ce primim!
    Asa ca pofta buna!

  6. Ardelean, stii tu cum e … fiecare o stie altfel, noi am facut din auzite dar a iesit super ok.

  7. Eu calesc ceapa prima data apoi o scot din ceaun si prajesc carnea ,dar oricum faceti va garantez ca o sa iasa bine atata timp cat nu il lasati sa se prinda de fund, pentru asta trebuie sa tineti un ochi pe foc si nu uitati sa radeti cate un pahar de palinca pana se face.
    Salutari la toti iubitori de bograci

  8. beton, traiasca iubitori de bograci

  9. buna palinca dar greu de gasit, are cineva cativa litri ce i-or prisosi ca sunt tare amator?

  10. adrian din Ardeal

    In ceaun prima data se pune ulei apoi sare (sarea e importanta pentru ca ajuta sa nu se arda ceapa si in modul asta o caliti clasa I) dupa ce ati pus ulei si sare adaugati ceapa alte legume si dupa ce is calite puneti carne de cate feluri aveti pe langa casa. Cu cat pueti mai multe feluri de carne cu atata ii mai bun bograciul. Nu intra in discutie sa se puna carnea inainte de ceapa, fiecare face cum vrea da reteta e sa fie puse legumele la calit apoi carnea. Din punctul meu de vedere daca pui ceapa dupa carne SE FIRBE nu se mai caleste.

  11. Nu am auzit pana acum pe nimeni sa puna prima data carnea si apoi ceapa. E clar ca prima data calesti ceapa si apoi legumele si apoi carnea.

  12. azi am facut prima data pe un ceaun nou-nout …a iesit beton :D:D
    doar ce am calit ceaunul zilele trecute si azi am facut o mancarica de era sa crap :d
    atata am mancat
    mult peste aragaz fie el si electric

  13. Felicitari pentru reusita, te astept pe forum sa mai schimbam doua vorbe ca si asa suntem in crestere pe partea de discutii, asta daca nu ai crapat in cele din urma de la atata bograci :)

  14. CEL MAI BUN BOGRACI, IESE CU O PALINCA BUNA LA INCEPUT, UNA LA MIJLOC SI BINEINTELES UNA INAINTE DE MASA….

  15. am facut un bograci exact dupa aceasta reteta…a iesit minunat.
    pacat ca s-a scumpit carnea:D
    recomand tuturor sa incerce acest fel de mancare
    multe multumiri de la SEINI / MARAMURES

  16. Avem cunostinte pe la Seini, ma bucur ca ati reusit sa faceti dupa reteta si sa va si placa.

  17. Am incercat si eu si a iesit foarte bu n si gustos .. Multumesc pt reteta

  18. O sa tin cont si eu de reteta voastra , sper sa-mi iasa la fel de bun pe cum se lauda lumea pe aici. Merci

Spune-ti parerea

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *